פסיכולוג נוער – קווים לדמותו
גיל ההתבגרות הינו תקופה לא פשוטה, למתבגר ולהורים גם יחד. מעבר בין ילדות לבגרות, העולם לעיתים מצטייר כמבלבל ומאיים. חלק מבני הנוער חסינים דיים ומתמודדים עם התקופה ללא בבעיות המצריכות טיפול מיוחד כמו טיפול פסיכולוגי בטלפון. אולם לא מעט מהם, אכן נמצאים במצוקה רגשית ונפשית ובהרבה מאוד מקרים אינם נוהגים לשתף את תחושותיהם עם הקרובים להם ביותר – ההורים. במקרים כאלה יש לפנות לפסיכולוג נוער.
תסמינים למצוקה בקרב בני נוער
פסיכולוג נוער / פסיכולוגית ילדים הם אנשי מקצוע המתמחים בטיפול בבני הנעורים. בגילאים הללו אסור להזניח את המתבגרים, התעלמות או חשש מסטיגמות עלולים להביא למגוון בעיות: התמכרות לסמים או אלכוהול, הפרעות אכילה, הפסקת לימודים, דיכאון, שינוי במצבי הרוח, הפרעות שינה, בעיות ריכוז, חשיבה אובדנית ועד לפסיכוזות.
אין זהו המקום להתעלם מהמצוקות הללו, יש לפנות כמה שיותר מוקדם אל פסיכולוג נוער, שיעניק סיוע נפשי למתבגר, וסיוע רגשי להורים. מקרים שאינם מטופלים, יכולים להיגמר בכי רע. מומלץ לעשות זאת כמה שיותר מוקדם.
מהו פסיכולוג נוער?
פסיכולוג נוער פוגש את המתבגר, מנהל ראיון גם איתו וגם עם הוריו, כל זאת בכדי לצבור כמה שיותר אינפורמציה ולקבל תמונה מלאה באשר למצבו והיכן ההורים והסביבה מעורבים בה. מתפקידו של הפסיכולוג לערוך סיכומים ולאחר מכן, לפרט את אבחנתו, לפיה תוצענה אופציות לטיפול במתבגר.
הורים מעורבים
כאשר בני נוער סובלים ממצוקה נפשית, כל המשפחה מעורבת. הם מתגוררים בבית בחברת הורים ואחים נוספים. פסיכולוג נוער איננו נוהג לטפל רק במתבגר, אלא מציע גם הדרכת הורים. מצוקותיו של המתבגר משפיעות על כל בני המשפחה. ככל שהפסיכולוג מקצועי יותר ובעל רגישות כלפי מתבגרים, כך סיכויי הצלחת הטיפול גדלים. על המתבגר לחוש שהמטפל נוסח בו ביטחון ושהוא נמצא במקום בטוח עבורו. שהוא נתמך ולא מותקף.