הרב עזריאל מנצור ו"שובי נפשי": שושלת הקבלה מחכם יהודה פתייה ועד דורנו
מוסדות "שובי נפשי" בראשות הרב עזריאל מנצור שליט"א מהווים כיום אחד המרכזים הבולטים ללימוד והפצת תורת הקבלה בירושלים ובעולם היהודי כולו. לא מדובר רק בישיבה או בית מדרש ללימוד הקבלה, אלא בשרשרת של המשך שושלת נעלה של מקובלים שראשיתה בדורות קודמים של חכמים אדירים אשר שמרו בקנאות על תורת הסוד והעבירו אותה לנבחרים בלבד. סיפורו של הרב עזריאל מנצור שליט"א הוא עדות חיה לכוחות הרוח והשליחות האלוקית של ממשיכי דרכם של האר"י הקדוש, מהרח"ו, רבי יהודה פתייה, ומורי הקבלה של ירושלים ובבל.
## הרב עזריאל מנצור: ממשיך שושלת הקבלה הנסתרת
הרב עזריאל מנצור נולד וגדל באווירה של תורה ויראת שמים, אך את עיקר דרכו הרוחנית והקבלית החל בגיל צעיר מאוד, כאשר זכה ללמוד מפי גדולי חכמי ישיבת "פורת יוסף". בין רבותיו הבולטים היו הגאון רבי יהודה צדקה ורבי בן ציון אבא שאול זצ"ל. ההנחיה הישירה מהם, בייחוד מהרב אבא שאול, ללמוד ולהתמסר לתורת הסוד, היוו את הניצוץ הראשון במסע חיים רוחני בן עשרות שנים.
הרב עזריאל מנצור שליט"א זכה להיות תלמידו האהוב של המקובל הצדיק רבי אברהם ברזאני זצ"ל — מתלמידיו הקרובים ביותר של המקובל הענק הגאון רבי יהודה פתייה זצוק"ל. קשר זה לא היה רק קשר לימודי, אלא קשר של מסירה – ממש מאיש לאיש – של מסורת עיונית, פנימית, מדויקת, של תורת הקבלה על פי שיטת חכמי בבל.
## "שובי נפשי": ישיבה, כולל אברכים מכון הוצאה לאור
לפני יותר מ-40 שנה ייסד הרב עזריאל מנצור את מוסדות "שובי נפשי", מתוך תחושת שליחות לחדש ולהחזיר עטרת תורת הקבלה ליושנה. הישיבה שוכנת בירושלים, ברחוב הבעש"ט 1, ופועלת כמוסד תורני ייחודי בעל מסגרת נדירה בישראל – תלמידיה מתחילים את יומם עוד לפני עלות השחר, בשעה 4:00 לפנות בוקר, בלימוד מעמיק ומסודר של כתבי הקבלה.
סדר הלימוד כולל את עיקרי חכמת הקבלה מכתבי האר"י הקדוש, על פי כתבי תלמידו המובהק רבי חיים ויטאל (מהרח"ו), הסדור בשלבים ובעמל עצום. הלומדים בישיבה נהנים מחניכה והנחיה הדוקה מפי רבנים מקובלים – שהתחנכו גם הם במסגרות מסורתיות של משפחות מקובלים – והם נפגשים לעיתים קרובות לתפילה ולתיקונים על פי הכוונות של הרש"ש הקדוש, רב מקובלי בית אל בירושלים שלפני כ-250 שנה.
## מסורת עוברת: חכם יהודה פתייה – רבי אברהם ברזאני – הרב עזריאל מנצור
החוט המקשר המופלא של תורת הקבלה שבעל פה מצריך תשומת לב מיוחדת. אחד ההוגים המרכזיים של הקבלה העיונית–מעשית בדורות האחרונים היה הגאון המקובל רבי יהודה פתייה זצ"ל, מחבר "מנחת יהודה", "רוחות מספרות" ו"בית לחם יהודה". בייחוד ספרו האחרון – ביאורו המעמיק על ספר "עץ חיים" – משמר את שיטתו הייחודית בלימוד דברי רבינו האר"י והמהרח"ו, בכוונה פנימית פשוטה: לזקק את הכלים הרוחניים לתיקון העולם, לאוקמי שכינתא מעפרא, ולהכין הלבבות לביאת משיח צדקנו במהרה.
מבין תלמידי רבי יהודה פתייה נבחר המקובל רבי אברהם ברזאני זצ"ל לשמש ככלי ההעברה הבא של מסורת זו. בקדושה, חכם ברזני הוסמך על ידי חכם פתייה עצמו לעסוק גם בקבלה מעשית – ענף נדיר ודקיק בתוך תורת הקבלה. הרב עזריאל מנצור, תלמידו ונאמן ביתו של חכם ברזאני, ספג ממנו לאורך שנים רבות את העומק, הצבע, הסדר, ועבודת הלב הדרושים בלימוד הסוד. במובן מהותי, ממשיך הרב מנצור את השלשלת הייחודית הזו, ומעביר אותה הלאה בקדושה ובצנעה לרבים מתלמידי הישיבה.
## הגדלות בתורה ובענווה: לימוד ממקובלי ירושלים
מלבד הברזאני ופתייה, זכה הרב עזריאל מנצור ללמוד קרוב לעשור אצל רבי מרדכי שרעבי זצ"ל, ראש מקובלי בית אל בדורו. לצד לימוד עמוק בשיעורי הרש"ש, חידד הרב את הבנתו הסוגייתית בעיון חכמת הקבלה יחד עם המקובל חכם בן ציון ברכה זצ"ל, מתלמידי ר' מרדכי שרעבי.
במשך למעלה מעשר שנים שימש הרב מנצור את ראש בית הדין ירושלים הגאון רבי יעקב מוצפי זצ"ל (קרובו של הרב בן ציון מוצפי שליט"א). דרכו של הרב מוצפי השפיעה על דרכו הפסקנית והשקולה של הרב מנצור, אשר רואה בילדיו הרוחניים לא רק תלמידים אלא שליחי אור לחברה כולה.
## תורת הקבלה – עם אחריות ציבורית
באופן נדיר, הרב עזריאל מנצור איננו מסתפק בלימוד פנימי ועיוני בלבד, אלא רואה בשליחותו גם את הפצת אור הקבלה לציבור הרחב בהבנה, באחריות ובמינון הנכון. לשם כך פועלת בתוך הישיבה הוצאת ספרים איכותית ביותר, הכוללת את שחזורם והוצאתם לאור של כתבי יד עתיקים, ספרי קודש נדירים, וספרי גדולי המקובלים. בין ספרי המכון ניתן למצוא הוצאות חדשות של חיבורים מאת המהרח"ו, רבי יעקב צמח, רבי מאיר ביקייאם, הרב חיים פלאג'י, הרב יהונתן אייבשיץ והאדר"ת, לצד סדרות קבועות – "ארזים", קובץ עיוני במקצועות התורה והקבלה, ו"שפתי ישנים", עלון שבועי פרי עטם של חכמים ורבנים מתוך כתבי יד יקרים של מחברים קדמונים.
## תקוות הגאולה ותכלית הלימוד
הקו הברור העובר בלב כל פעילות הישיבה ותלמידיה – הן בתפילה, הן בלימוד הקבלה, והן בפעולת הספרים – הוא "לאוקמי שכינתא מעפרא", להגביר רוחניות בעולם, ולעורר את ישראל לשוב אל שורש נשמותיהם. תפילות על פי כוונות הרש"ש, תיקוני שובבי"ם, לילות לימוד, ותעניות, אינם רק חובות מוסריות ורוחניות אלא מהווים תנועת חיים דינמית, שפניה לגאולה ולבשורת משיח צדקנו.
הרב עזריאל מנצור מאמין שכל אחד ואחת – אם ביכולת להבין ואם לאו – יכולים להתחבר למימד הפנימי של התורה. מאחורי שערי התמורות והשמות, המקובלים בירושלים אומרים: התורה עצמה היא חיים – והקדושה שבה היא המלמדת ומרפאת, גואלת ומאחדת.
בזכות מסירותו של הרב עזריאל מנצור להמשכת השלשלת, מוסדות "שובי נפשי" הפכו למשכן של קודש בו לומדים, בוראים, פועלים ומבקשים תיקון לעולם ולאדם הפרטי – לאור תורת הנסתר, שהיא פנימיות הנשמה של התורה כולה.